Zöldborsós tokány

A zöldborsós tokány rendkívül népszerű egytálétel. Jellegzetes ízét a kesernyés és édes ízek találkozása határozza meg, melyet a fő összetevők adnak és a zöldfűszerek egészítenek ki. Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, így egy gyors hétköznapi vacsorának is kiváló választás. Érdemes kipróbálni, főleg, ha új ízekre vágyunk! Készítéséhez bármilyen sertéshús – de leginkább lapocka vagy comb – a megfelelő választás.

A zöldborsó – bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségeink közé, főleg a gyerekek nem kedvelik – nagyon egészséges, hiszen számos vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Frissen a legzamatosabb, legízesebb, így érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani. De rendkívül jól le is fagyasztható.

Zöldborsós tokány recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéshús (lapocka vagy comb)
  • 30 dkg zöldborsó
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • babérlevél – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint

A zöldborsós tokány elkészítése lépésről-lépésre:

  1. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, az előzőt apró darabokra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összezúzzuk.
  2. A húst alaposan megmossuk, majd ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen – vagyis tokányra vágjuk.
  3. Egy magasabb falú edénybe olajat öntünk, amin a vöröshagymát kicsit megpirítjuk, üvegesre pároljuk.
  4. Majd hozzáadjuk a fokhagymát, azzal is pirítjuk keveset.
  5. Levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, átkeverjük és hozzáadjuk a csíkokra vágott sertéshúst.
  6. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, borsozzuk és kicsit megpirítjuk.
  7. Majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, hozzáadjuk a petrezselymet és a babérlevelet és majdnem egy órán keresztül főzzük, amíg a hús megpuhul.
  8. Ezután adjuk hozzá a zöldborsót és addig főzzük, ameddig az is megpuhul és összeérnek az ízek (ez már nem több 5-6 percnél).
  9. Aki csípősen jobban szereti karikázhat a tetejére erős paprikát.

Ameddig a hús fő, elkészíthetjük hozzá a köretet, mely lehet nokedli, főtt tészta, rizs vagy burgonya bármely formában. De akár ropogós, friss kenyérrel is kiváló választás. Jó étvágyat hozzá!

ZÖLDBORSÓS TOKÁNY egyszerűen:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Címlap kép: Zöldborsós tokány (forrás: https://pannonrtv.com/egyeb/recept/zoldborsos-tokany)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom