Tartalomjegyzék
A zöldborsós tészta könnyen, rendkívül gyorsan elkészíthető, laktató étel. Bár a zöldborsó elég megosztó zöldség – főleg a gyerekeknél nem népszerű – rendkívül egészséges és jótékonyan hat a szervezetünkre. Magas vitamin- ásványianyag és rost tartalma miatt rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezértis érdemes minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, hiszen– fagyasztva és befőzve – egész évben elérhető.
Egyszerű zöldborsós tészta tejszínnel – recept
Hozzávalók:
- fél kg bármilyen tészta
- 50 dkg zöldborsó friss, fagyasztott vagy befőtt
- 40 dkg füstölt sonka vagy bacon szalonna vagy ami van otthon
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 5 dl főzőtejszín
- 3 evőkanál olaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- kakukkfű – ízlés szerint
- rozmaring – ízlés szerint
- metélőhagyma – a tálaláshoz
A tejszínes zöldborsós tészta elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a tésztát a leírása szerint meg kell főzni, majd leszűrni és hideg vízzel átöblíteni.
- Amíg a tészta fő a zöldborsót, ha szükséges ki kell fejteni és megfőzni, ha konzerv csak átöblíteni és lecsepegtetni.
- Ha friss vagy fagyasztott a zöldborsó akkor azt forrásban lévő sós vízbe kell tenni és 4-5 percig főzni.
- Ha megpuhult le kell szűrni róla főzőlevet és hagyni szűrőn lecsepegni róla a vizet.
- A füstölt sonkát vagy bacont össze kell kockázni.
- Az olajat egy nagyobb edényben fel kell hevíteni majd az apróra vagdosott hagymát a sonkát üvegesre kell párolni rajta.
- Ezután hozzáadjuk a tejszínt, és belekeverjük zöldborsót is.
- Összekeverjük és ízlés szerint fűszerezzük.
- Az egészet összeforraljuk.
- Ha felforrt hozzáadjuk a leszűrt tésztát, összekeverjük majd további 2-3 percig összefőzzük az egészet.
- Ha szükséges utána fűszerezzük.
- Még melegen akár füstölt reszelt sajttal megszórva a tetején tálaljuk.
Számos módon variálható. Készíthető csak zöldséggel, zöldbabbal, spárgával, spenóttal is helyettesíthetjük a borsót. Metélőhagymával megszórva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Globus Receptek – Paradicsomos tészta zöldborsóval:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez