Zöldborsós rizs

A zöldborsós rizs – vagy ismertebb nevén rizi-bizi – a 80-as évek egyik népszerű körete volt hazánkban. A klasszikus rántott húst kísérte jellemzően. Mára kicsit megkopott egykori fénye, pedig nagyon ízletes és nemcsak a gyerekek kedvence. Érdemes néha bevenni az étkezéseink közé, ha egy kis változatosságra vágyunk és nemcsak a rántott hús köreteként. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, emiatt kiváló hétköznapi gyors vacsora is készíthető belőle. Ráadásul a rizs és a zöldborsó is magas tápértékű, értékes – a szervezet számára hasznos – vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz.

Zöldborsós rizs – vagy rizi-bizi recept

Hozzávalók:

  • 1,5 bögre rizs
  • 3 bögre víz
  • 1 doboz konzerv zöldborsó (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő friss)
  • 5 dkg vaj
  • só, bors – ízlés szerint

Az egyszerű zöldborsós rizs elkészítése lépésről – lépésre:

A rizst főzés előtt alaposan meg kell mosni (akár kétszer-háromszor), hogy az esetleges szennyeződéseket lemossuk róla, de érdemes akár fél órára be is áztatni (barna rizst akár egy éjszakára is).

  1. Majd egy edényben forraljunk fel vizet, amit ízlés szerint sózzunk is.
  2. A megmosott lecsöpögtetett rizst felhevített vajon megfuttatjuk.
  3. Ha kifehéredik öntsük rá a forró vizet.
  4. Keverjük el, forraljuk fedő nélkül nagyjából 2 percig, majd esetleg még sózzuk és ízlés szerint fűszerezzük.
  5. Fedjük le fedővel és további 1 percig forraljuk.
  6. Ezután zárjuk le a gázt alatta és az edényt akár konyharuhával is bugyoláljuk be. (Villanytűzhely esetében elég, ha rajta hagyjuk a főzőlapon).
  7. Hagyjuk amíg a rizs magába szívja a folyadékot. Ne nézegessük, hagyjuk lefedve és ne is kavarjuk meg.
  8. Pihentessük így egy negyedórán keresztül.
  9. Majd kóstoljuk meg. Ha szükséges fűszerezzük után.
  10. A konzerv zöldborsót csepegtessük le és óvatos mozdulatokkal keverjük a rizshez.

Kiváló körete sülteknek, fasírtoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

Főzzünk: zöldborsós rizs

https://rizsinfo.hu/

Vissza a kategória cikkeihez