Tartalomjegyzék
A zöldborsós rizs – vagy ismertebb nevén rizi-bizi – a 80-as évek egyik népszerű körete volt hazánkban. A klasszikus rántott húst kísérte jellemzően. Mára kicsit megkopott egykori fénye, pedig nagyon ízletes és nemcsak a gyerekek kedvence. Érdemes néha bevenni az étkezéseink közé, ha egy kis változatosságra vágyunk és nemcsak a rántott hús köreteként. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, emiatt kiváló hétköznapi gyors vacsora is készíthető belőle. Ráadásul a rizs és a zöldborsó is magas tápértékű, értékes – a szervezet számára hasznos – vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz.
Zöldborsós rizs – vagy rizi-bizi recept
Hozzávalók:
- 1,5 bögre rizs
- 3 bögre víz
- 1 doboz konzerv zöldborsó (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő friss)
- 5 dkg vaj
- só, bors – ízlés szerint
Az egyszerű zöldborsós rizs elkészítése lépésről – lépésre:
A rizst főzés előtt alaposan meg kell mosni (akár kétszer-háromszor), hogy az esetleges szennyeződéseket lemossuk róla, de érdemes akár fél órára be is áztatni (barna rizst akár egy éjszakára is).
- Majd egy edényben forraljunk fel vizet, amit ízlés szerint sózzunk is.
- A megmosott lecsöpögtetett rizst felhevített vajon megfuttatjuk.
- Ha kifehéredik öntsük rá a forró vizet.
- Keverjük el, forraljuk fedő nélkül nagyjából 2 percig, majd esetleg még sózzuk és ízlés szerint fűszerezzük.
- Fedjük le fedővel és további 1 percig forraljuk.
- Ezután zárjuk le a gázt alatta és az edényt akár konyharuhával is bugyoláljuk be. (Villanytűzhely esetében elég, ha rajta hagyjuk a főzőlapon).
- Hagyjuk amíg a rizs magába szívja a folyadékot. Ne nézegessük, hagyjuk lefedve és ne is kavarjuk meg.
- Pihentessük így egy negyedórán keresztül.
- Majd kóstoljuk meg. Ha szükséges fűszerezzük után.
- A konzerv zöldborsót csepegtessük le és óvatos mozdulatokkal keverjük a rizshez.
Kiváló körete sülteknek, fasírtoknak, halaknak, sajtoknak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
Főzzünk: zöldborsós rizs
Vissza a kategória cikkeihez