Zöldborsós receptek

A zöldborsós receptek rendkívül népszerűek hazánkban és nemcsak a szezonban, hiszen a zöldborsó konzerv- és fagyasztott állapotban egész évben elérhető. A zöldborsó rendkívül egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Évezredek óta ismert és termesztett növény, mely Európában elsősorban takarmánynövényként terjedt el. Nemcsak a termést, de a szárát is felhasználták, ugyanis a juhok alá télen borsószalmát tettek. A zöldborsó valójában a termés éretlen formája, melyet éretten sárgaborsóként lehet tárolni, de abban a formájában sokkal kevésbé népszerű. A zöldborsó frissen nem tartható el sokáig, de rendkívül jól fagyasztható, így mióta feldolgozásra kerül ebben az állapotban,egész évre kitolódott az elérhetősége.

Nemcsak fagyasztva, hanem konzerv formájában is elérhető, hiszen fontos konzervipari alapanyag is. Így egész évben elérhető az üzletek, bevásárlóközpontok polcain. Érdemesebb a fagyasztott változatot fogyasztani, az ugyanis mentes az adalékanyagoktól, hozzáadott cukroktól, tartósítószerektől. A zsenge zöldborsó az egyik legkorábbi tavasz végi, nyár eleji zöldség, melyet előszeretettel főzünk borsólevesnek. De számos egyéb feldolgozási formája ismert.

Hogyan fogyasszuk

Régen szívesen fogyasztották nyersen, napjainkban nem jellemző annál is inkább, mert a friss borsó feldolgozása hosszadalmasabb, mint ha készen vesszük. Száraz hüvelyesként fogyasztva áztatást igényel. Számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával, hiszen a zöldborsó hatása a szervezetre igazán jótékony.

Fogyasztása jellemzően párolva, vagy főzve történik. A párolás kíméletesebb, mint a főzés. Sütni ritkábba szoktuk, inkább más zöldségekkel húsfélékkel együtt egytálétel gyanánt. Bár úgy tartják, hogy a zöldborsó cukortartalma rendkívül magas, így a fogyasztása csak mérsékelten ajánlott. Ennek ellenére banánból is fogyasztunk pedig magasabb a cukortartalma. Összehasonlításként: 10 dkg főtt borsóban nagyjából 5-6 g cukor, míg a banánban kb. 15 g található.

Zöldborsós receptek

A borsót napjainkban jellemzően levesként – akár krémlevesként is – főzelékként, köretnek, rizzsel vegyítve rizibiziként vagy mexikói zöldségkeverékben fogyasztjuk salátaként. Nagyon népszerűek a különböző zöldborsós raguk, a hússal gazdagított fűszeres levesek is.

Nagyon jól variálható egyéb zöldséggel, így készíthetők a különböző csőben sült zöldségek, a tejszínes, zöldséges tészták – hússal/hallal vagy anélkül – a rizottók és raguk. A rizzsel is nagyon jól passzol, érdemes ilyen jellegű ételeket is variálni. Ezek számos módon elkészíthetők, gazdagíthatók, csak az otthoni készleteink és a fantáziánk szab határt.

Zöldborsó krémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom