Tartalomjegyzék
A zöldborsós pizza nem a klasszikus feltétes, de biztos, hogy ebből a gyerekek is kérnek majd, érdemes kipróbálni. Főleg, ha a zöldborsófőzelék nem tartozik a kedvenceik közé és ebből az egészséges zöldségből csak csempészve tudunk adni nekik. Mert bizony a zöldborsó nagyon egészséges, számos a szervezet számára hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes belőle nemcsak a szezonban fogyasztani – de ott mindenképp – mivel remekül fagyasztható és befőtt is készíthető belőle. Ez a pizzás recept bárhogy variálható, gazdagítható egyéni ízvilágnak megfelelően. Rakhatunk rá füstölt, főtt tarját, főtt tojást, lilahagymát és elhagyhatjuk belőle a paprikát, paradicsomot akár.
A zöldborsós pizza receptje
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 csomag por élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 2 dl langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- só – ízlés szerint
Hozzávalók a szószhoz:
- 30 dkg sűrített paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- só, bors, oregánó – ízlés szerint
Hozzávalók tejfölös alap esetén:
- 3 dl tejföl
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, bors – ízlés szerint
Hozzávalók a feltéthez:
- 20 dkg borsó
- 2-3 tojás
- füstölt főtt tarja
- 1 fej lilahagyma összeszeletelve
- 1 marék parmezán
- füstölt reszelt sajt
A zöldborsós pizza elkészítése lépésről – lépésre:
- Az élesztőt 1 teáskanál cukorral langyos vízben felfuttatjuk.
- Közben a lisztet tálba szitáljuk, majd a liszt közepébe mélyedést készítünk, ahová beleöntjük az élesztőt, majd ízlés szerint sózzuk és 2 evőkanál olajjal összedolgozzuk a tésztát.
- Meleg helyen konyharuhával letakarva 2 órán át pihentetjük, kelesztjük.
- Addig a lilahagymát felszeleteljük.
- Majd elkészítjük a szószt: ehhez először a sűrített paradicsomot keverjük el az olívaolajjal és fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval ízlés szerint. A tejfölös esetén a tejfölt keverjük össze a zúzott fokhagymával és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A tepsit kenjük ki olajjal és a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a kívánt vastagságra és kenjük meg a paradicsomszósszal vagy a tejfölös alappal.
- Majd szórjuk rá a lecsöpögtetett zöldborsót, a tarját, a felszeletelt lilahagymát és üssük rá a tojásokat. Vagy tegyünk rá bármilyen ízlés szerinti feltétet. (főtt tojást, sonkát, paradicsomot, kukoricát stb.).
- A reszelt sajttal szórjuk meg és az előmelegített sütőbe tegyük be 20-25 percre. (A sütési idő függ a tészta vastagságától is).
Jó étvágyat hozzá!
Zöldséges, vastag tésztás pizza házilag:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez