Zöldborsós pizza

A zöldborsós pizza nem a klasszikus feltétes, de biztos, hogy ebből a gyerekek is kérnek majd, érdemes kipróbálni. Főleg, ha a zöldborsófőzelék nem tartozik a kedvenceik közé és ebből az egészséges zöldségből csak csempészve tudunk adni nekik. Mert bizony a zöldborsó nagyon egészséges, számos a szervezet számára hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes belőle nemcsak a szezonban fogyasztani – de ott mindenképp – mivel remekül fagyasztható és befőtt is készíthető belőle. Ez a pizzás recept bárhogy variálható, gazdagítható egyéni ízvilágnak megfelelően. Rakhatunk rá füstölt, főtt tarját, főtt tojást, lilahagymát és elhagyhatjuk belőle a paprikát, paradicsomot akár.

A zöldborsós pizza receptje

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag por élesztő
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dl langyos víz
  • 1 teáskanál cukor
  • só – ízlés szerint

Hozzávalók a szószhoz:

  • 30 dkg sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • só, bors, oregánó – ízlés szerint

Hozzávalók tejfölös alap esetén:

  • 3 dl tejföl
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors – ízlés szerint

Hozzávalók a feltéthez:

  • 20 dkg borsó
  • 2-3 tojás
  • füstölt főtt tarja
  • 1 fej lilahagyma összeszeletelve
  • 1 marék parmezán
  • füstölt reszelt sajt

A zöldborsós pizza elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az élesztőt 1 teáskanál cukorral langyos vízben felfuttatjuk.
  2. Közben a lisztet tálba szitáljuk, majd a liszt közepébe mélyedést készítünk, ahová beleöntjük az élesztőt, majd ízlés szerint sózzuk és 2 evőkanál olajjal összedolgozzuk a tésztát.
  3. Meleg helyen konyharuhával letakarva 2 órán át pihentetjük, kelesztjük.
  4. Addig a lilahagymát felszeleteljük.
  5. Majd elkészítjük a szószt: ehhez először a sűrített paradicsomot keverjük el az olívaolajjal és fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval ízlés szerint. A tejfölös esetén a tejfölt keverjük össze a zúzott fokhagymával és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  6. A tepsit kenjük ki olajjal és a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  7. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a kívánt vastagságra és kenjük meg a paradicsomszósszal vagy a tejfölös alappal.
  8. Majd szórjuk rá a lecsöpögtetett zöldborsót, a tarját, a felszeletelt lilahagymát és üssük rá a tojásokat. Vagy tegyünk rá bármilyen ízlés szerinti feltétet. (főtt tojást, sonkát, paradicsomot, kukoricát stb.).
  9. A reszelt sajttal szórjuk meg és az előmelegített sütőbe tegyük be 20-25 percre. (A sütési idő függ a tészta vastagságától is).

Jó étvágyat hozzá!

Zöldséges, vastag tésztás pizza házilag:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez