Zöldborsóleves

A zöldborsóleves az egyik legismertebb borsós étel, a zöldborsófőzeléken kívül, melyet egész évben könnyedén, egyszerűen, gyorsan elkészíthetünk. A zsenge zöldborsóleves főleg a borsó szezonban – mely évente kétszer is van – kerül előtérbe. A zöldborsó nagyon egészséges hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, annál is inkább, mivel egész évben hozzájuthatunk. Télire mi magunk is lefagyaszthatjuk vagy befőzhetjük, de az üzletekben is elérjük konzerv, üveges vagy fagyasztott állapotban is. A zöldborsóleves pedig annál is inkább jó választás, mivel számos módon készíthető, gazdagítható. Érdemes többféle ízesítésben kipróbálni!

Hagyományos zöldborsóleves recept

Hozzávalók:

  • 45 dkg zöldborsó  
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 közepes szárzeller
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 db leveskocka
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,6 l víz
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • fűszerpaprika – ízlés szerint (elhagyható)
  • petrezselyemzöld– ízlés szerint

Az egyszerű zöldborsóleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  2. A zöldségeket is meg kell hámozni és felkockázni.
  3. A zöldborsót ki kell fejteni, alaposan megmosni.
  4. Majd egy fazékban az olajat kicsit fel kell melegíteni, majd az apróra kockázott vöröshagymát üvegesre pároljuk enne, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és az összedarabolt zöldségeket kicsit sózzuk és 7-8 percig folyamatos keverés mellett megpároljuk. 
  5. Majd hozzáadjuk a zöldborsót is azzal is keverjük néhány percig.
  6. Ezután rászórjuk a lisztet és felöntjük a vízzel.
  7. Puhára főzzük nagyjából a forrástól számított 25-30 perc alatt elkészül.
  8. Mielőtt elkészül friss, apróra összevagdosott petrezselyemzöldet is adhatunk hozzá.
  9. Gazdagíthatjuk nokedlivel.

Még melegen tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Anyu zöldborsólevese:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom