Zöldborsófőzelék

A zöldborsófőzelék készíthető fűszerpaprikával, vagy anélkül, de akár tejszínesen is. Az egyik leggyakoribb borsós étel, mely rendkívül gyorsan, egyszerűen elkészíthető egytálétel. Remek választás egy hétköznapi gyors vacsorának, mikor egyébként is időhiányban szenvedünk. A borsós ételek, akárcsak a spenót, sóska, saláta és egyéb zöld zöldségek nem tartoznak a gyerekek kedvenc étele közé. Pedig a zöldborsó rendkívül egészséges zöldség, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a szezonjában. Számos sós étel alapanyaga, édességeket jellemzően nem készítünk belőle. Mivel pedig rendkívül jól fagyasztható és be is főzhető, így egész évben könnyedén hozzájuthatunk. Ha pedig nem magunk készítjük télire, akkor is megvásárolhatjuk különböző feldolgozási formákban – konzerv, üveges, fagyasztott – az élelmiszerüzletekben.  

Egyszerű zöldborsófőzelék recept

Hozzávalók:

  • 1 kg friss zöldborsó
  • 2 ek liszt
  • 1 ek olaj
  • 6 dl tej
  • só – ízlés szerint
  • cukor – ízlés szerint (elhagyható)

A zöldborsófőzelék elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A zöldborsót kifejtjük és alaposan megmossuk.
  2. Kevés olajat felhevítünk beletesszük a lecsepegtetett borsót, sózzuk ízlés szerint.
  3. Kicsit pirítjuk, pároljuk, majd kevés vizet hozzá adva, lefedjük és puhára pároljuk.
  4. Amikor elég puha rászórjuk a lisztet és együtt pirítjuk tovább egy keveset, majd hozzáadjuk a tejet.
  5. Felforraljuk és néhány percig takaréklángon főzzük. (Ha sűrűnek találjuk adjunk hozzá még egy kis tejet.)
  6. Ha szükséges adjunk hozzá kevés cukrot és még utólag sózzuk. 
  7.  Frissen összeaprított petrezselyem zöldjével díszítjük és még melegen tálaljuk.

Sokfelé a zöldborsófőzelék pirospaprikásan készül. Ízlés dolga, készíthetjük akár egyszer így, egyszer úgy. Jól illik hozzá a csirke – vagy bármilyen – pörkölt, fasírozott, sült virsli, sült kolbász, de akár önmagában friss kenyérrel, bagettel is kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez