Tartalomjegyzék
A zöldborsófőzelék paprikásan az egyik leggyakoribb borsós étel, mely rendkívül gyorsan, egyszerűen elkészíthető egytálétel. Nem tartozik a gyerekek kedvenc étele közé, pedig a fűszerezése által igazán finoman elkészíthető. Mivel pedig a zöldborsó rendkívül egészséges zöldség, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a szezonjában. Mivel a zöldborsó rendkívül jól fagyasztható és befőzhető, így télire is készíthetünk belőle. Bár az üzletekben a különböző formái – konzerv, üveges, fagyasztott –egész évben elérhető számunkra.
Egyszerű zöldborsófőzelék paprikásan – recept
Hozzávalók:
- 50 dkg friss zöldborsó
- 2 ek liszt
- 2 ek olaj
- 3 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- 1 kk fűszerpaprika
- fél csomag petrezselyemzöld
A paprikás zöldborsófőzelék elkészítése lépésről – lépésre:
- A zöldborsót kifejtjük és alaposan megmossuk.
- A fokhagymát megpucoljuk és fokhagymanyomón összezúzzuk.
- Kevés olajat felhevítünk beletesszük a lecsepegtetett borsót, sózzuk ízlés szerint.
- Kicsit pirítjuk, pároljuk, majd kevés vizet hozzá adva, lefedjük és puhára pároljuk.
- Majd a maradék olajat felhevítjük és a lisztet beleszórjuk. Folyamatos keverés mellett zsemle színűre pirítjuk és hozzáadjuk az összezúzott, vagy apróra darabolt fokhagymát.
- A tűzről levéve rászórjuk a piros paprikát, összekeverjük és hozzáadjuk a tejfölt is.
- Folyamatos keverés mellett nagyjából 2 dl vizet adunk hozzá és csomómentesre keverjük.
- Majd, ha a borsó megpuhult, akkor hozzáadjuk a rántást és óvatos keverés mellett újra forraljuk.
- Az újra forrástól számítva még 2-3 percig főzzük.
- Ha szükséges még utólag sózzuk.
- Frissen összeaprított petrezselyem zöldjével díszítjük és még melegen tálaljuk.
Készíthetjük „fehéren”, akkor nem adunk pirospaprikát hozzá. Kínálhatjuk csirke – vagy bármilyen – pörkölttel, fasírozottal, sült virslivel vagy sült kolbásszal egyaránt. De önmagában friss kenyérrel, bagettel is kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!
Buday, Otthon – Hagyományos zöldborsó főzelék, két féle feltéttel:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez