Zöldborsófőzelék paprikásan

A zöldborsófőzelék paprikásan az egyik leggyakoribb borsós étel, mely rendkívül gyorsan, egyszerűen elkészíthető egytálétel. Nem tartozik a gyerekek kedvenc étele közé, pedig a fűszerezése által igazán finoman elkészíthető. Mivel pedig a zöldborsó rendkívül egészséges zöldség, érdemes belőle minél többet fogyasztani nemcsak a szezonjában. Mivel a zöldborsó rendkívül jól fagyasztható és befőzhető, így télire is készíthetünk belőle. Bár az üzletekben a különböző formái – konzerv, üveges, fagyasztott –egész évben elérhető számunkra.

Egyszerű zöldborsófőzelék paprikásan – recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss zöldborsó
  • 2 ek liszt
  • 2 ek olaj
  • 3 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • 1 kk fűszerpaprika
  • fél csomag petrezselyemzöld

A paprikás zöldborsófőzelék elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A zöldborsót kifejtjük és alaposan megmossuk.
  2. A fokhagymát megpucoljuk és fokhagymanyomón összezúzzuk.
  3. Kevés olajat felhevítünk beletesszük a lecsepegtetett borsót, sózzuk ízlés szerint.
  4. Kicsit pirítjuk, pároljuk, majd kevés vizet hozzá adva, lefedjük és puhára pároljuk.
  5. Majd a maradék olajat felhevítjük és a lisztet beleszórjuk. Folyamatos keverés mellett zsemle színűre pirítjuk és hozzáadjuk az összezúzott, vagy apróra darabolt fokhagymát.
  6. A tűzről levéve rászórjuk a piros paprikát, összekeverjük és hozzáadjuk a tejfölt is.
  7. Folyamatos keverés mellett nagyjából 2 dl vizet adunk hozzá és csomómentesre keverjük.
  8. Majd, ha a borsó megpuhult, akkor hozzáadjuk a rántást és óvatos keverés mellett újra forraljuk.
  9. Az újra forrástól számítva még 2-3 percig főzzük.
  10. Ha szükséges még utólag sózzuk. 
  11.  Frissen összeaprított petrezselyem zöldjével díszítjük és még melegen tálaljuk.

Készíthetjük „fehéren”, akkor nem adunk pirospaprikát hozzá. Kínálhatjuk csirke – vagy bármilyen – pörkölttel, fasírozottal, sült virslivel vagy sült kolbásszal egyaránt. De önmagában friss kenyérrel, bagettel is kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!

Buday, Otthon – Hagyományos zöldborsó főzelék, két féle feltéttel:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom