Zöldborsó vitamin

A zöldborsó vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért fogyasztása nagyon egészséges. Ráadásul sok – a szervezet számára hasznos – rostot tartalmaz. Bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony, – nagyjából a burgonyáéval megegyező – ennek ellenére diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Ugyanis főleg a fehérje tartalma magas. Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé – főleg a gyerekek nem rajonganak étre – érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, nemcsak a borsó szezonban. Hiszen remekül fagyasztható is, mely lehetőséget ad a téli eltevésre, ezáltal biztosítva, hogy akár egész évben fogyasztani tudjuk. De be is főzhetjük. A bevásárlóközpontok polcain egész évben elérhető, konzerv, üveges vagy fagyasztott állapotban is.

Érdemes kíméletesen párolni inkább, mint túl főzni, akkor remek kiegészítője lesz az egyéb egészséges zöldségeknek. Ráadásul jobban megmaradnak benne az értékes vitaminok, ásványi anyagok. Érdemes bátran fűszerezni, hiszen a fűszerezése által számos ízletes, különleges ízhatású ételt készthetünk. Remek fűszere a petrezselyemzöld, mely bárhogy készítsük is el a zöldséget – jól harmonizál vele.

Zöldborsó vitamin tartalma

Vitaminban rendkívül gazdag, valamint jelentős az élelmirost tartalma is. Ásványi anyagok közül jelentős mennyiségű foszfort tartalmaz. Ezért ajánlott azoknak, akik ebben hiányt szenvednek vagy akiknek megnövekedett a foszfor szükségletük.

Egyéb hasznos összetevői: keményítők és cukrok, fehérjék, karotin, A-, B1-, B2-, C-, D-, K-vitamin, ásványi sók. A foszforon kívül főleg kálium és vas, cink, mangán, valamint – a szervezet számára nélkülözhetetlen – rostok. Viszonylag magas a kalória tartalma, mely elsősorban kivételesen magas növényi fehérje és értékes szénhidráttartalmából ered. 

Borsó hatása

A zöldborsó hatása a szervezetre a többi zöldséghez hasonlóan nagyon kedvező. Bár ez jellemzően csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért is érdemes többször fogyasztani belőle akár heti rendszereséggel is. A megfelelően feldolgozott borsó ugyanis a változatos, egészséges étrend részét képezi.

Magas kalória tartalmának köszönhetően főleg fizikai- és szellemi fáradság, álltalános gyengeség esetén javallott a fogyasztása. Ugyanis energiapótló, tápláló és hashajtó hatásának köszönhetően székrekedés esetén is hatékony segítség.

Nyersennagy mennyiségben – kevésbé fogyasztható, bár így jobban megtartja jótékony hatásait.

Tavasszal kora nyáron az elsőként megjelenő újhagyma, retek, spárga mellett nagyon népszerű és keresett ez a különösen ízletes zöldség. Fontos konyhai alapanyag, hiszen kiegészítője rizsnek, egyéb zöldségeknek, tésztaféléknek egyaránt. A zöldborsós receptek nagy része főétel, és jellemzően sós ételeket készítünk belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom