Zöldborsó tárolása

A friss zöldborsó tárolása nem tarthat hosszú ideig, mert hamar elveszti zsengeségét, megfonnyad. A zöldborsó rendkívül egészséges, mely szezonja nem tart túl hosszú ideig, ezért érdemes belőle eltenni télire. Így egész évben rendelkezésünkre áll, mivel rendkívül jól fagyasztható, de be is főzhetjük. Ráadásul, ha lemaradtunk a nyári szezonról sincs nagy gond, ugyanis a másodvetés termései szeptember elejétől kerülnek a piacokra.

A borsó szedése

A borsó első vetéséből már június közepétől, még a másodvetésből szedett termések szeptember elejétől érhetők el jellemzően a piacokon, ritkábban abevásárlóközpontok polcain. Zöld állapotában éretlen, a kifejlett, érett borsó a száraz sárgaborsó, mely kevésbé népszerű, mint a zöld állapotban szedett. Szedésüknél érdemes figyelni arra, hogy sérülésmentesen pattintsuk le a tőről a hüvelyeket.

Zöldborsó tárolása

A frissen szedett zsenge zöldborsó zacskóba téve néhány napig eltartható a hűtőszekrény zöldséges rekeszében. Ha vásároljuk mindig figyeljünk arra, hogy csak zöld, roppanós hüvelyű termést válasszunk. A fonnyadt, sárgás színű vagy foltos hüvelyű terméseket inkább ne vegyük meg. Ha kipattintottuk a magokat a hüvelyből, a hűtőszekrényben 4-5 napig el tudjuk tárolni, de érdemes hamar feldolgozni. Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, különben hamarabb megromlik.

Mire figyeljünk a téli tárolás során?

A zöldborsó nem tárolható el télire úgy, mint a hagyma, burgonya, sütőtök vagy az alma. Ezeknél az alábbiakra érdemes figyelni, ha pincében betárolunk nagyobb mennyiséget:

  • a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul
  • inkább faládában vagy kartondobozban tartsuk, de lehetőleg ne érjenek egymáshoz a termések
  • csak a teljesen ép terméseket tegyük el hosszabb tárolásra, ami hibás, sérült azt dolgozzuk fel először
  • ha ezalatt az idő alatt sem fogjuk tudni feldolgozni, inkább fagyasszuk le
  • ne legyen magasabb a páratartalom 60%-nál ott, ahol tartjuk, mert romlásnak indul

A zöldborsó esetében télire fagyasztva vagy befőttnek készítve tehetjük el. A bevásárlóközpontokban egész évben könnyedén hozzájuthatunk a konzerv- vagy fagyasztott borsóhoz is. A konzervet azonban, ha lehetséges kerüljük, ugyanis az cukrot, adalékanyagokat tartalmaz.

Borsó betakarítása, fejtése, tárolása és a pöttyös labda esete!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom