Zöldborsó szezon

A friss zöldborsó szezon – talán kevesen tudják – de két időpontra is tehető. A zöldborsó nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért érdemes a szezonban minél többet fogyasztani belőle Viszonylag korán – a hozzátáplálást követően nem sokkal – már babáknak is adható. Magas rost és víztartalma miatt az emésztésüket könnyíti.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Zöldborsó szezon

A borsó vetése tavasszal és másodvetése a nyár derekán történik, így kétszer is van szezonja. A tavaszi vetés termése júniusra, míg a másodvetés termése szeptemberben kerül a piacra. Számos fajtája elérhető.

Hazánkban nagyon népszerű zöldség – főleg a tavaszi időszakban, de – egyéb feldolgozott formáiban egész évben. A zöldborsós recepteknek ugyanis bármely feldolgozott formája – friss, fagyasztott, konzerv –adja az alapját, így egész évben készíthetjük őket. Annál is inkább, mert rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Mivel fogyasztása jótékonyan hat a szervezetre.

Jellemzően június végétől majd szeptember elejétől találhatók meg frissen jellemzően a piacokon, ritkábban a bevásárló központok polcain.

Ha lehetőségünk van rá, érdemes télire eltárolni belőle, mert befőzhető és le is fagyasztható ez a nagyon egészséges, igen kedvelt, számos módon felhasználható konyhai alapanyag.

Mikor érik a borsó?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom