Zöldborsó nyersen

A zöldborsó nyersen legfeljebb a hüvelyből történő kipattintások során kerül – főleg a gyerekek – szájába. Nyers felhasználása nem jellemző, leginkább párolt vagy főtt állapotban használjuk a különböző ételek alapanyagául. A zöldborsós receptek igazán széleskörűek, de édes felhasználása – süteményekbe, pitékbe – nem jellemző.

Nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamin- és ásványianyag megtalálható benne.  Már kisbabáknak is adható a hozzátáplálás első zöldségei között. Magas rost tartalma a babák emésztésére is jótékonyan hat. Érdemes őket már ilyenkor megismertetni az ízével, akkor jobban fogják kedvelni a későbbiek során is. Bár a kísértés nagy, hogy édesítsük, fűszerezzük nekik, de ne tegyük. A babáknak készített ételekben elegendő egy kevés tengeri só használata, más nem szükséges.

Zöldborsó nyersen felhasználva

A zöldborsó fogyasztása nyersen a szezonban kerül előtérbe. Főleg falun volt jellemző a borsó szedést és fejtést követően a nyers fogyasztása. Azonban érdemes tudni, hogy a borsóban található néhány alkaloida – betain, kolin – amely egyesekre káros hatással van. Főként, ha meleg időben túl sok nyers borsót fogyasztunk, akár mérgezést is okozhat.

Érdemes a szeronban minél többet fogyasztani belőle – párolt, sült vagy főtt állapotában, – vagy eltenni télire. A friss zöldborsó nem tárolható el hosszabb ideig, érdemes minél előbb feldolgozni. Azonban a borsó rendkívül jól fagyasztható és akár befőttként is elrakható, ha nincs helyünk a fagyasztóban. Fagyasztva is ugyanúgy használhatjuk, mint a friss zöldborsót.

A borsó kalória tartalma nem igazán alacsony, nagyjából a burgonyáéval vetekszik a kalória tartalma egységnyi mennyiségre vetítve. Ám mégis fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Ugyanis főleg a fehérje tartalma magas, ami pedig elengedhetetlenül szükséges a szervezet számára.  

Zöldborsó párolt, főtt felhasználása

A borsó leggyakoribb feldolgozási módja párolva, főzve vagy sütve történik. Érdemesebb kíméletesen párolni inkább, mint főzni. Az előbbivel ugyanis jobban megmaradnak benne az értékes vitaminok, ásványi anyagok. A borsót jellemzően nem szokták sütni önmagában, de más zöldségekkel, húsfélékkel készítve remek kiegészítői a csőben sült zöldséges ételeknek. Érdemes kipróbálni őket, mert számos módon, változatosan elkészíthetőek, melyek a fűszerezésüknek köszönhetően igazán különleges ízhatásúak is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom