Zöldborsó magaságyásba

A zöldborsó magaságyásba is kiválóan termeszthető zöldség, hiszen itt mindent megkap, amire szüksége van: meleget, tápanyagban dús földet, folyamatos öntözést. A magaságyas termesztés az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez nem véletlen, hiszen magaságyásban kényelmesebb a kertészkedés és ahol a talaj nem alkalmas a különféle növények termesztésére ott is remek megoldás.

Napjainkra szinte nincs is olyan háztartás, ahol nem termesztenek valamilyen fűszernövényt vagy zöldséget. Míg régen a díszkertek hódítottak, a járvány óta egyre nagyobb jelentősége van a konyhakerteknek. Ahol pedig nincs konyhakert van erkély vagy ablakpárkány. Számos fűszer- és gyógynövény, valamint zöldségfélék is termeszthetők akár cserépben is.

Zöldborsó magaságyásba: mikor ültessük?

Érdemes tudni, hogy a magaságyásba vetve nem igazán gazdaságos, de ha nagyon korai termést szeretnénk, akkor vessük ide. A zöldborsó palántát nevelhetjük magunk is vagy megvásárolhatjuk a piacon. Korai- és a rövid tenyészidejű kifejtőborsó fajták – mint például a Rajnai törpe – alkalmasak erre a célra. Ha biztos helyről, termesztőtől vásároljuk, időt és energiát spórolunk, ráadásul ezek az előnevelt palánták garantáltan erősek, egészségesek.

Ha magról vetjük akkor már február végén, március elején nekikezdhetünk, ugyanis a kikelt csíranövény nem érzékeny a tavaszi fagyokra. Magaságyásban a talajmenti fagyok kevésbé okoznak gondot, de a borsó palánták még a mínusz 4-5 °C-os hideget is eltűrik. Ráadásul, ha rétegeltük a magaságyást, a bomlási folyamatok miatt hőtermelés is van, azaz a magaságyás talaja melegebb, mint a szabadföld. 

A magokat 5-6 cm mélyen 1 cm távolságra és 20 cm sortávolságra vessük egymástól.A gyomtalanítás érdekében érdemes mulccsal takarni a talajt. De nemcsak a gyomnövények növekedését gátolhatjuk ezzel meg, hanem a talaj kiszáradását is. Ugyanis a mulcsolás csökkenti a talaj nedvességtartalmának párolgását.

Milyen a jó mulcs?

A talaj takarására tökéletesen alkalmas az aprított fakéreg, faforgács, szalma, széna, de akár a lehullott lomb is megfelelő. A szerves növényi mulcs előnye, hogy korhadása közben javítja a talaj állapotát. Ezen túlmenően pedig a mulcs a termést is megóvja az öntözés során visszafröccsenő sártól, így a zöldségek kevésbé koszolódnak.

Ha rétegeljük a talajt a magaságyásban, akkor az alsó rétegek rendkívül sok vizet tudnak tárolni, illetve a bomlási folyamatnak köszönhetően hő is termelődik. 

Zöldborsó magaságyásban: milyen növényekkel ültessük?

A magaságyásban a zöldborsó igényeinek megfelelően tudjuk előkészíteni a helyet és mindent szabályozni tudunk a tápanyagellátástól kezdve a védőnövényekig. 

A borsó nem speciális igényű zöldség. Hidegtűrő, vízigényes, de megél öntözés nélkül is. Talajban sem válogat,bár leginkább a mélyrétegű, meszes, tápanyagdús talajt kedveli. Nitrogén- és foszfát igénye jelentős.

Fényigényénél pedig a lényeg, hogy ne legyen állandó takarásban, mivel a napi több órás közvetlen napfény az érési folyamatokhoz szükséges.

A borsó mellé leginkább javasolt védőnövények:

Fűszerek közül:

  • kapor
  • kömény
  • majoránna

Azonban ne kerüljön: fokhagyma, hagymafélék, metélőhagyma és szőlő, valamint kardvirág közelébe se.

Zöldborsó ültetése magaságyásba: tudnivalók

A termés május második felében már szüretelhető. Az első hüvelyek betakarítását követően – egyhetes időközönként – még akár kétszer-háromszor szüretelhetünk a bokrokról.

A leszáradt borsószár kiváló komposzt alapanyag, de baromfik és nyulak számára értékes takarmány is.

Másodvetésként július végén, augusztus elején is vethető még zöldborsó. Ezeket szeptember közepén, végén szüretelhetjük.

Magaságyás, de milyen?

Magaságyást készíthetünk saját magunk, de vásárolhatunk készen is. Bár ez utóbbi jóval drágább megoldás.

A magaságyás anyaga lehet:

Fából

Ebben az esetben – akár készen vesszük, akár magunk csináljuk – érdemes arra figyelni, hogy a faanyag le legyen kezelve. Kezelés nélkül ugyanis 2-3 évnél tovább nem fogja bírni az időjárás viszontagságait. Ehhez ajánlott egy kültéri víz-és UV- ellenálló lazúrfestékkel átkenni a deszkákat. A deszkák között is érdemes legalább 1-2 cm hézagot hagyni, hogy a fa nedvességét megakadályozzuk. Szintén ebből a célból ajánlott a magaságyás belső felületét tófóliával beborítani.

Kőből

A magaságyás kőből is készülhet. Ez lehet tégla – új vagy bontott – vagy terméskő, térkő egyaránt. Ezek előnye, hogy jobban megtartja a hőt, így a kora tavaszi és a késő őszi időszakban is segíti a termesztett növények növekedését. Az elhelyezésekor, kialakításakor figyeljünk rá, hogy minden oldalról könnyen megközelíthető legyen és a közepét is kényelmesen elérjük. Magasságát is úgy határozzuk meg, hogy kényelmes legyen.

A magaságyás rétegezése

Hatékonyabban termeszthetjük a zöldségeket a hagyományos szabadföldi termesztésnél, ha nemcsak egyszerűen termőfölddel töltjük meg, hanem rétegezünk. Ugyanis, ha különböző szerves anyagokat rétegezünk el az aljában, akkor azok idővel korhadnak, komposztálódnak, ezáltal hasznos tápanyagokkal látják el a talajban élő mikroorganizmusokat.

A kialakítást követően akár csirkehálót is tehetünk az aljára, ezzel megakadályozzuk a rágcsálók és a vakondok bejutását a magaságyásba.

Rétegezés alulról:

  1. A legaljára nagyobb méretű kerti hulladékokat, faágakat, gallyakat tegyünk kb. 20 cm vastagon.
  2. Erre egy réteg földet tegyünk nagyjából 10 cm vastagságban.
  3. Ezt kövesse zöld, magasabb víztartalmú szerves hulladék – lenyesett fű, levelek, félig érett komposzt stb. – kb. 20 cm vastagon.
  4. Majd erre szintén 10 cm vastagon föld kerüljön. (Minden réteget alaposan tömörítsünk!)
  5. Erre termőföld kerüljön, melyet előzőleg alaposan keverjünk el érett, átrostált komposzttal és baromfitrágya- vagy szarvasmarhatrágya granulátummal.
  6. Ezt a réteget is tömörítsük.
  7. Végül az utolsó réteg laza, porhanyós, átrostált termőföld és érett komposzt keveréke legyen.

Ezzel a magaságyas termesztéssel szinte bármilyen növény termeszthető. A megfelelő társnövények megválasztásával a károkozók ellen védekezhetünk, a mulcsozással pedig időt takaríthatunk meg, mind az öntözés, mind a gyommentesítés tekintetében.

Magaságy 5 fő részére – de mit ültessünk bele?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom