Zöldborsó köret

Tartalomjegyzék

A zöldborsó köret kevésbé népszerű, mint például a burgonya, pedig számos módon elkészíthető. Sok gyerek sem kedveli, pedig a babák még elfogadják. Az íze a fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatásúvá tehető. Érdemes a rizs, tészta, krumpli triumvirátusán túl más köretekkel is megpróbálkozni, hiszen számos lehetőség adott.

Ha csak a zöldségeket vesszük számba a sárgarépa, cékla, spenót, spárga, cukkini mind elkészíthető köretnek is. Melyek a mindennapi étkezéseinket   változatossá teszik. Ráadásul jótékony hatásaiknak köszönhetően – rendszeres fogyasztásukkal – az egészségünknek is igazán jót tehetünk. Mivel a kalória tartalmuk sem magas diétás ételek remek kiegészítői is lehetnek. A sült répa még a gyerekek nagy kedvence is lehet, hiszen karamellizálódott állapotában édesebbnek hat. A sült cékla bár szintén nagyon egészséges, a cékla megosztó íze miatt nem valószínű, hogy népszerű lesz a gyerekek körében, de érdemes próbálkozni vele.

Zöldborsó köret

A borsó is számos módon feldolgozható nemcsak főételnek, de köretnek is. A legegyszerűbb módja a párolt zöldborsó, mely nem sok időt vesz igénybe. Ráadásul kíméletesebb, mint a főzés, így az értékes vitaminok, ásványi anyagok jobban megmaradnak benne.

A borsó sütőben sütve legfeljebb más zöldségekkel és húsfélékkel együtt csőben sült zöldség kiegészítéseként népszerű.  De számos egyéb módon készíthető – rizzsel, burgonyával, mexikói zöldségkeverékként –mely által remek körete húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt. De nagyon népszerűek a zöldborsós raguk, rizottók, melyek gazdagon készítve zöldségekkel, húsokkel egytálételként is megállják a helyüket.

Borsós receptek

A zöldborsós receptek széles kínálata pedig megmutatja, hogy ez a növény már régen nem a szegények eledele. Hiszen számos ízletes leves, főzelék és változatosan elkészíthető rakott ételek sora készíthető belőle. Bár a zöldborsó szezonja nem tart sokáig – fagyasztva és befőzve – egész évben elérhető.

Készíthetők ezek az ételek diétásan, húsosan vagy hús nélkül. Olyan sokféleképpen variálható és fűszerezhető, hogy szinte megunhatatlan alapanyagot biztosít számunkra egész évben. Bátran kísérletezzünk vele! Főleg levesek, főételek alapanyagául szolgál, édességek jellemzően nem készülnek belőle. De érdemes próbálkozni!

Zöldségek megóvása 2 – Villámgyors zöldségköretek:

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom