Zöldborsó kalória

A zöldborsó kalória tartalma nem túl alacsony, nagyjából a burgonyáéval megegyező. Ennek ellenére rendkívül jól beilleszthető a fogyókúrás étrendbe is. Ugyanis inkább a fehérje – mint a szénhidrát – tartalma magas. Ezen kívül számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Már a babáknak is viszonylag hamar adható a hozzátáplálást követően. Ugyanis magas rost tartalma segíti az emésztést és az anyagcserére is jótékony hatással van.

De mivel a szezonja nem tart túl hosszú ideig, érdemes azalatt minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle. Ugyanis a borsó kiválóan lefagyasztható és be is főzhetőha a fagyasztó kapacitása véges – így, télre többféle formában is elrakhatjuk. Bár a bevásárlóközpontokban fagyasztva és konzervként is egész évben hozzájuthatunk, így nem kell télen sem nélkülöznünk ezt az egészséges zöldséget.

10 dekagrammnyi nyers zöldborsó nagyjából 80 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen az egész évben kapható alma energia tartalma egy közepes méretű alma esetén 50 kalória. De szintén egy közepes méretű banán esetében 100 kalória körül van.

Zöldborsó kalória tartalma

10 dkg főtt borsó az alábbi értékekkel bír:

  • 84 kcal
  • 5,2 g fehérje
  • 0,2 g zsír
  • 15,5 g szénhidrát (melyből közel 6 g cukor)
  • 5,5 g rost

A zöldborsó glikémiás indexe: 48

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Tehát a cukorbetegek mértékkel fogyaszthatják a zöldborsót. Persze itt is érdemes figyelni arra, hogy mit mivel párosítva fogyasztunk.

Ugyanis, ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A megfelelő ételtársításoknak köszönhetően azonban szinte minden fogyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom