Zöldborsó hatása

A zöldborsó hatása a szervezetre igazán jelentős, bár nem gyógynövény. Így a népi gyógyászatban sincs jelen, nem úgy, mint például a hagyma, fokhagyma vagy akár a citrom. A zöldborsó – mely állítólag két őshazával is rendelkezik – évezredekkel ezelőtt haszonnövénnyé is vált. Az ókori görögök és rómaiak is termesztették már. A középkorban pedig már a borsó több fajtáját is ismerték.

Főleg a kiskerti termesztése jelentős, biokertben is könnyedén nevelhető. Bár a szezonja nem tart hosszú ideig, – ugyan kétszer is van egy év során – érdemes azalatt minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle. Hiszen rendkívül egészséges zöldség vagy gyümölcs, mely a szerveztre csak rendszeres fogyasztás mellett fejti ki jótékony hatását. Remekül fagyasztható és befőtt is készülhet belőle, így akár egész évben hozzájuthatunk. De ha nem magunk készítjük a bevásárlóközpontokban a konzerv, üveges vagy fagyasztott borsó is megvásárolható az év sorén bármikor.

Zöldborsó hatása

A borsó vitamin- és ásványi anyag tartalma igazán magas és a rost tartalma is jelentős, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.

Többek között:

  • energiapótló
  • tápláló, amit főleg magas fehérje tartalmának köszönhet
  • a rostok jelentős szerepet játszanak az emésztés könnyítésében, az anyagcsere folyamatok gyorsításában, emiatt a fogyókúrában is hatékony
  • csökkenti a székrekedést és a puffadást (bár a héja az arra hajlamosaknak okozhat puffadást)
  • hashajtó hatású
  • segíti a szív működését

Gyógyászati javallatok:

  • nehéz emésztés
  • székrekedés
  • fizikai- és szellemi fáradtság
  • általános gyengeség állapotai
  • hajlam a lesoványodásra
  • idős emberek és lábadozók étrendje

Ellenjavallt bérhurut esetén. Könnyebben emészthető állapotában megengedett annak is, aki kövektől, köszvénytől vagy cukorbetegségtől szenved.

Különösen ízletes tavaszi zöldség, mely az elsőként megjelenő újhagyma, retek, spárga mellett nagyon népszerű és várt a téli időszak után.

Borsó feldolgozása

A borsó nyersen nem kerül feldolgozásra, jellemzően pároljuk vagy sütjük. A párolása kíméletesebb, hiszen úgy jobban megmaradnak benne az értékes vitaminok, ásványi anyagok.

Ideális fogyasztási módjai: leves, főzelék, friss vagy fagyasztott hüvelyesekből készült leves. Sokféle, változatos köret készíthető belőle. Népszerűek a borsós raguk, rizottók, pörkölt. Már babáknak is viszonylag korán adható borsópüré formájában.

Száraz hüvelyesként fogyasztva áztatást igényel. Érdekesség, hogy ennek tápértéke sokkal magasabb a friss zöldborsóénál.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom