Tartalomjegyzék
A zöldborsó fűszerezése rendkívül izgalmassá teszi a belőle készült ételeket. Annak ellenére, hogy a borsó különösen ízletes tavaszi zöldség, amit annak is köszönhet, hogy az egyik leghamarabb megjelenő finomság az újhagyma, retek, spárga után. Nagyon várjuk már a friss ízeit a hosszú tél után. A szezonja ugyan nem tart túl sokáig – bár évente kétszer is van – érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani a zsenge, friss borsóból. Fontos konyhai alapanyag, jól elkészítve, finoman fűszerezve igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Nagyon egészséges, ezért is fontos lenne minél többet fogyasztani belőle. Hiszen magas a vitamin– és az ásványi anyag tartalma, és sok benne a rost is.
Zöldborsó fűszerezése
A borsónak számos fűszere van, melyeket attól függően használunk, hogy mit készítünk belőle. Ha levesként, főzelékként készítjük, akkor például a petrezselyem elmaradhatatlan kiegészítője. Aki a csípősebb ízeket kedveli bátran használhat mellé curryt, chilit is.
Érdemes gazdagon fűszerezni, hiszen a fűszerek kiemelik az egyébként is különleges ízét. Ráadásul, más és más ízhatást érhetünk el általuk.
A borsó főbb fűszerei
Bazsalikom: az olasz – és mediterrán – konyha egyik alap fűszernövénye. Erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, de jótékonyan hat az emésztésre is. Kellemetlen szájszag és migrén esetén is hatásos. Rendkívül jól illik paradicsomos ételekhez, mártásokhoz, szószokhoz, vegyes zöldséglevesekhez.
Kakukkfű: gyógy- és fűszernövény is, mely hatását elsősorban az illóolajának köszönheti. Gyulladásgátló és vizelethajtó is. A leggyakrabban használt konyhai fűszernövényeink egyike. Elsősorban paradicsomos ételekhez, szószokhoz, mártásokhoz, gombás és tejszínes ételekhez használjuk. De a húsok, halak, semlegesebb ízű zöldségek – cukkini, burgonya – ízesítésére is kiváló. A bab, borsó, káposztafélék készítésénél az emésztést segítendő használjuk az ízesítés mellett.
Rozmaring: szintén gyógy- és fűszernövény is, elsősorban az emésztést segíti, de hatékony étvágytalanság esetén is. Jól használható a sült húsok – elsősorban bárány, csirke, marha – pácok, húsos raguk, zöldséges levesek, saláták fűszerezésére.
Tárkony: elsősorban fűszernövény, bár fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása is van. Emésztés javítására és étvágytalanság esetén is alkalmazható. Jól illik: omlettek, saláták, levesek, főzelékek, raguk, halak, füstölt hússal készült ételek, mártások, fűszervajak ízesítésére. A provence-i fűszerkeverékek és mustárok fontos alkotóeleme is.
Petrezselyem: Hazánkban az egyik legnépszerűbb fűszernövény, de gyógynövény is egyben. Leveleit és gyökerét is használjuk. Gyulladásgátló, antioxidáns és fájdalomcsillapító hatású is. Rendkívül jól fűszerezhető vele: paradicsomos, zöldséges étel, levesek, főzelékek, saláták, de díszítésre is használjuk.
Érdemes fűszerezését annak megfelelően változtatni, variálni, hogy milyen ételt készítünk a borsóból.
Zsenge borsófőzelék:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez