Zöldborsó felhasználása

A zöldborsó felhasználása rendkívül széleskörű, annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin- és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak után. Ráadásul remekül fagyasztható, és be is főzhető, így egész évben elérhető. A borsó szezonja ugyanis nem tart túl hosszú ideig. Ebben az időszakban azonban érdemes minél többet fogyasztani és eltenni belőle télire. Bár a bevásárlóközpontokban – konzerv, üveges vagy fagyasztott formában – egész évben hozzájuthatunk.

Zöldborsó felhasználása – nyersen

A borsó nyersen jellemzően csak a szezonban kerül előtérbe, akkor is csak ott, ahol a hüvelyekből bontják. Régen, mikor szinte minden paraszti portán megtermett a gyerekek miatt kellett vigyázni, mert ha nem figyeltek oda, kevés maradt a kifejtett friss zöldségből. Érdemes a nyers fogyasztására oda figyelni, mert nagyon melegben sokat fogyasztva – az arra érzékenyeknél – akár mérgezést is okozhat. 

Zöldborsó felhasználása párolva, főve, sütve

A borsó leggyakoribb feldolgozási módja a párolás vagy a főzés. Sütve is ritkán készítjük, jellemzően más zöldségekkel együtt keverve, mint például a csőben sült zöldséges ételek. Párolva jobban megmaradnak benne az értékes vitaminok, ásványi anyagok. Érdemes ezen a kíméletes módon készíteni inkább. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a borsókrémleves is.

Számos módon felhasználható, bár leginkább levesnek, főzeléknek, köretnek készítjük. A retró menza elkerülhetetlen étele – a gyerekek réme – volt a finomfőzelék is, melynek az alapját szintén ez a zöldség adja. A zöldborsós receptek is inkább sós ételeket takarnak, ritka a borsóból készült édesség.

Alapja lehet különböző rakott és egyéb tésztás ételeknek, rizottónak, raguknak egyaránt. Számos módon variálható, gazdagítható akár a legegyszerűbb leves is.  A borsó fűszerezésének köszönhetően pedig igazán különleges ízhatások érhetők el és ugyanaz az étel is teljesen más ízű tud lenni, ha máshogy ízesítjük. Ezért bártan fűszerezzünk!

Borsó tárolása

A frissen szedett borsó – amennyiben nem fonnyadt, sárgás, sérült – a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tartva néhány napig még bontott állapotban is eltartható. De ha nem tudjuk egy hét alatt elkészíteni, inkább fagyasszuk le. Csak közvetlenül a felhasználást megelőzően mossuk meg, különben még hamarabb megromlik. Ezért ne tartsuk sokáig, készítsük el vagy dolgozzuk fel minél hamarabb.

Zöldborsó pástétom:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom