Zöldborsó fagyasztása 

A zöldborsó fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár elkészítése leginkább a borsó szezonban kerül előtérbe, de egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle.Ugyanis a borsó befőzése és a fagyasztása is egy-egy módja annak, hogy ne csak szezonban tudjunk fogyasztani belőle.  Természetesen érdemes belőle ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a borsó hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  De mivel az egyik legfőbb konzervipari alapanyag, így konzervként és fagyasztva is megkaphatjuk a bevásárlóközpontokban egész évben.

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Zöldborsó fagyasztása

A borsó – akárcsak számos zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. Különösen igaz ez olyan zöldségekre, mint a zöldbab vagy a spárga, ahol, ha nem nedvdús, vagy barnás foltok vannak rajta, akkor már ne vegyük meg.

A felesleget tehát bátran fagyasszuk le. A borsói fagyasztható nyersen vagy főzve egyaránt. Attól függően kell lefagyasztanunk, hogy mire szeretnénk majd felhasználni.

Fagyasztás előtt alaposan mossuk meg és blansírozzuk. (Vagyis forró vízbe dobjuk bele néhány percre és azonnal szűrjük jéghideg vízbe. Majd, ha kihűlt, csepegtessük le és dobozoljuk, vagy zacskózzuk be. Blansízozás nélkül is fagyasztható.

A borsó fagyasztva legfeljebb 1 évig tartható el.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom