Zöldborsó elkészítése

A zöldborsó elkészítése számos módon történhet és nem tartozik a bonyolult feladatok közé. Sokan mégis vonakodnak tőle és ha nagyobb mennyiség áll rendelkezésükre, inkább elajándékozzák. Pedig a zöldborsó nagyon egészséges, számos vitamint– és ásványianyagot, – a szervezet számára hasznos rostot is tartalmaz. Magas a tápértéke, főleg a fehérje tartalma, emiatt a kalória értéke nem túl alacsony, a burgonyáéval vetekszik.

Ráadásul nagy része – több, mint 90%-a víz – mely a szervezet hidratálásában is fontos szerepet játszik. Ennek ellenére érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak a zöldborsó szezonban.  Hiszen egész évben elérhető az üzletek polcain konzerv formájában és fagyasztott állapotban is. Akár mi magunk le fagyaszthatjuk télire, de ha kevés a helyünk a fagyasztóban be is főzhetjük. Egészségesebb és biztosan nem tartalmaz sem cukrot, sem adalékanyagokat, mint a konzerv.

Ráadásul – megfelelően elkészítve – már a babáknak is a hozzátáplálást követően nem sokkal adható, érdemes őket is minél előbb megismertetni ezzel a zöldséggel is.

Borsó vásárlása, tisztítása

A borsót szedhetjük magunk a kertből vagy vásárolhatjuk a piacon, bevásárlóközpontokban. Mindig figyeljünk arra, hogy lehetőleg szezonban vásároljuk a friss zöldségeket gyümölcsöket. Egyrészt akkor a legvitamindúsabb, másrészt az ára is abban az időszakban a legkedvezőbb.

A borsó vásárlásánál érdemes arra figyelni, ha frissen vesszük, hogy a héja zöld, roppanós legyen. Ha fonnyadt és sárgás, barnás foltos a hüvely, akkor az már nem friss, ne vegyük meg. Ha viszont megvettük minél előbb dolgozzuk fel, mert nem sokáig tárolható el.

Zöldborsó elkészítése

A borsót jellemzően főzni, vagy párolni szoktuk. A párolás sokkal kíméletesebb, mint a főzés, így jobban benne maradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok. Párolni lehet pároló edényben, de egy fém szűrő segítségével, hagyományos, sima edényben is. A zsenge, frissen szedett, zöldborsó héját is bele szokták főzni a levesekbe, igazán jóízű. Tavasszal, mikor még kevés friss zöldség áll a rendelkezésünkre, üdítően hat a szervezetünkre.

Ez az alapja számos ételnek, de akár sütve fogyaszthatjuk, bár így jellemzően más zöldségekkel együtt szoktuk. Remek kiegészítője grillezett húsoknak, fasírtoknak, sajtoknak, halaknak egyaránt.

Gyömbéres zöldborsókrém leves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom