Tartalomjegyzék
A zöldborsó cukortartalma nem mondható alacsonynak. Ha szeretnénk kiiktatni az étrendünkből a finomított cukrokat, akkor még érdemes a gyümölcsökkel is számolni, mert a gyümölcsök cukortartalma nagyon eltér egymástól. A finomított cukrok a gyártásuk során elvesztik értékes rost-, vitamin-, ásványi anyag tartalmuk jelentős részét. Emiatt gyorsan felszívódnak, megdobva ezzel a vércukorszintet, de valójában csak rövid ideig biztosítják az energiát.
Ezzel szemben a gyümölcsökben szőlőcukor, valamint gyümölcscukor található. Azonban itt is hasznos tudni – főleg cukorbetegként, – hogy melyik zöldség vagy gyümölcs fogyasztása milyen hatással van a vércukorszintre.
A legkevesebb cukrot az alábbi gyümölcsök tartalmazzák: citrom, lime, málna, eper, szeder, kivi, grapefruit, avokádó, görögdinnye, cantaloupe fajtájú sárgadinnye, narancs, őszibarack.
A banán cukortartalma pedig az egyik legmagasabb a gyümölcsök között.
Zöldborsó cukor tartalma
Ahhoz, hogy lássuk a borsó cukortartalmát, érdemes az egyéb összetevőit is megismernünk.
10 dkg főtt borsó az alábbi értékekkel bír:
- 84 kcal
- 5,2 g fehérje
- 0,2 g zsír
- 15,5 g szénhidrát (melyből közel 6 g cukor)
- 5,5 g rost
10 dkg nyers zöldborsó esetén ezek az értékek az alábbiak:
- 81 kcal
- 5,4 g fehérje
- 0,4 g zsír
- 8,8 g szénhidrát, melyből 5,7 g a cukor.
A zöldborsó cukor tartalma magasnak mondható, ezért cukorbetegek inkább csak kisebb mennyiségben fogyasszák.
Zöldborsó glikémiás indexe
A glikémiás indexe: 48
A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.
Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.
Tehát a cukorbetegek mértékkel fogyaszthatják a zöldborsót. Persze itt is érdemes figyelni arra, hogy mit mivel párosítva fogyasztunk.
Legjobb frissen, leszedés után fogyasztani a zöldborsót, ugyanis a cukortartalma az állás során hamar átalakul keményítővé. Tárolása néhány napig még lehetséges hűtőszekrényben, de ha mégsem tudjuk elfogyasztani érdemes lefagyasztani vagy befőzni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez