Tartalomjegyzék
A zöldborsó befőzése az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár a zöldborsó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, télen mikor már nem tudjunk mit együnk, nagyon jól jön néhány üveg belőle. Ugyanis rendkívül sok módon elkészíthető, és ebben a formában igazán nagyon gyorsan tudunk egy könnyű fogást varázsolni belőle. Ráadásul nemcsak a klasszikus zöldborsófőzeléket, hanem remek egyéb főfogásokat is pillanatok alatt össze tudunk állítani belőle.
A zöldborsó fagyasztása a másik módja annak, ha télire el szeretnénk tenni. Nagy előnye, hogy olyan adagokban tudjuk eltenni a fagyasztóba, amilyen a későbbi felhasználásra elegendő. A befőzés esetében ez úgy küszöbölhető ki, hogy különböző méretű befőttesüvegekbe rakjuk el. Természetesen egész évben hozzájuthatunk a bevásárlóközpontokban is a különböző – konzerv, üveges – formáihoz is, de mégis az az igazi, amit magunk készítünk.
Zöldborsó befőzése – recept
A zöldborsó kiváló fűszerei: a petrezselyem, kakukkfű, majoránna, tárkony. Érdemes bátran kísérletezni, mert ahány ház, annyi szokás. A fűszerezést általában már csak a tényleges étel elkészítésekor alkalmazzuk.
Hozzávalók:
- 3 kg friss zsenge zöldborsó
- 2 evőkanál só
- 3 liter víz
- fél mokkáskanál citromsav – mely segít megőrizni a bab friss színét
- nátrium-benzoát
- befőttesüvegek jól záródó tetővel
Zöldborsó befőzésének folyamata lépésről – lépésre:
- Először a borsót ki kell fejteni, majd alaposan – több váltóvízről – meg kell mosni.
- Amikor elkészült egy lábosba forrósítsuk fel a vizet a sóval.
- Ha már fő bele kell tenni a megmosott, lecsepegtetett zöldborsót és két-három percig főzni benne.
- Ezután el kell zárni alatta a tüzet és hozzá kell keverni a citromsavat.
- A zöldborsót az előzőleg előkészített, kiforrázott, tiszta üvegekbe kell tölteni és fel kell engedni a főzőlével.
- Mindegyik üveg tetejére késhegynyi nártium-benzoátot teszünk, majd a jól záródó kupakokkal lezárjuk a tetejüket.
- Pár percre fejre állítjuk őket.
- Ezt követően tehetjük őket szárazdunsztba tenni 1-2 napra.
- Azután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.
A mennyiség növelhető tetszés szerint. Azonban érdemes nagyobb mennyiség eltevése előtt részletekben pucolni és megfőzni a zöldborsót.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez