Zöldborsó befőzése

A zöldborsó befőzése az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár a zöldborsó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, télen mikor már nem tudjunk mit együnk, nagyon jól jön néhány üveg belőle. Ugyanis rendkívül sok módon elkészíthető, és ebben a formában igazán nagyon gyorsan tudunk egy könnyű fogást varázsolni belőle. Ráadásul nemcsak a klasszikus zöldborsófőzeléket, hanem remek egyéb főfogásokat is pillanatok alatt össze tudunk állítani belőle. 

A zöldborsó fagyasztása a másik módja annak, ha télire el szeretnénk tenni. Nagy előnye, hogy olyan adagokban tudjuk eltenni a fagyasztóba, amilyen a későbbi felhasználásra elegendő. A befőzés esetében ez úgy küszöbölhető ki, hogy különböző méretű befőttesüvegekbe rakjuk el. Természetesen egész évben hozzájuthatunk a bevásárlóközpontokban is a különböző – konzerv, üveges – formáihoz is, de mégis az az igazi, amit magunk készítünk.

Zöldborsó befőzése – recept

A zöldborsó kiváló fűszerei: a petrezselyem, kakukkfű, majoránna, tárkony. Érdemes bátran kísérletezni, mert ahány ház, annyi szokás. A fűszerezést általában már csak a tényleges étel elkészítésekor alkalmazzuk.

Hozzávalók:

  • 3 kg friss zsenge zöldborsó
  • 2 evőkanál só
  • 3 liter víz
  • fél mokkáskanál citromsav – mely segít megőrizni a bab friss színét
  • nátrium-benzoát
  • befőttesüvegek jól záródó tetővel

Zöldborsó befőzésének folyamata lépésről – lépésre:

  1. Először a borsót ki kell fejteni, majd alaposan – több váltóvízről – meg kell mosni.
  2. Amikor elkészült egy lábosba forrósítsuk fel a vizet a sóval.
  3. Ha már fő bele kell tenni a megmosott, lecsepegtetett zöldborsót és két-három percig főzni benne.
  4. Ezután el kell zárni alatta a tüzet és hozzá kell keverni a citromsavat.
  5. A zöldborsót az előzőleg előkészített, kiforrázott, tiszta üvegekbe kell tölteni és fel kell engedni a főzőlével.
  6. Mindegyik üveg tetejére késhegynyi nártium-benzoátot teszünk, majd a jól záródó kupakokkal lezárjuk a tetejüket.
  7. Pár percre fejre állítjuk őket.
  8. Ezt követően tehetjük őket szárazdunsztba tenni 1-2 napra.
  9. Azután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.

A mennyiség növelhető tetszés szerint. Azonban érdemes nagyobb mennyiség eltevése előtt részletekben pucolni és megfőzni a zöldborsót.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez