Zöldborsó babáknak

Vajon mikortól adható zöldborsó babáknak? A friss zöldborsó szezon idején érdemes az értékes zöldségből betárolni, mert nagyon egészséges. A vitaminásványianyag és rost tartalma is igen magas, így rendszeres fogyasztásával a borsó hatása érezhető a szervezet számára is. Ráadásul számos módon felhasználható. Az egyik legnépszerűbb élelmiszer a konyhákban, ami főételeknek és köreteknek, leveseknek is kiváló alapanyaga.

Mikortól adható zöldborsó babáknak?

A zöldborsó azon zöldségek közé tartozik, ami a hozzátáplálás kezdete után nem sokkal már 7 hónapos kor körül adhatók a babáknak. A 6 hónapos kor nagyjából a hozzátáplálás időszakának a kezdete. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a burgonya, a cékla, a sárgarépa, saláta, édesburgonya, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.

Gyümölcsök közül először érdemes az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával kezdeni. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni a gyomruk.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de az eper, a málna, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

Mire érdemes figyelni, ha zöldborsót adunk a babának

  • A héját ne adjuk csak akkor, ha már megismertettük a baba pocakjával héj nélkül és nem okozott gondot, ugyanis a borsó héja puffaszt
  • Ezért, ha a borsót megpároltuk alaposan át kell passzírozni a szemeket, hogy csak a húsa maradjon a babáknak
  • Inkább pároljuk, mint főzzük.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs a borsó is okozhat allergiát, bár ez nagyon ritka. De mindenképpen érdemes figyelni a zöldborsó allergia tüneteire, ha először adunk a babának belőle.
  • nyersen csak nagyobbacska babáknak, kisgyerekeknek adjuk, akkor is csak néhány szemet, mert a borsóban található néhány alkaloida, amely akár mérgezést is okozhat az arra érzékenyek számára
  • érdemes figyelni, hogy az egész szemeket csak akkor kapják, ha már nem okoz gondot náluk a nyelés, nehogy fulladást okozzon

A borsó jótékony hatásai a babának:

Magas rost tartalma miatt könnyíti az emésztést, ezért székrekedéses babáknak kifejezett természetes segítség. Számos vitamin– és ásványianyag megtalálható benne, melyek a babák egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenek.

Figyeljünk arra, hogy a babáknak még nincs szükségük fűszerezésre, így ne ízesítsük sóval, borssal, cukorral, legfeljebb kevés tengeri sót adhatunk hozzájuk, de ezzel is bánjunk csínján.

HOZZZÁTÁPLÁLÁS 2.rész – ZÖLDSÉGEK bevezetése:

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom