Tartalomjegyzék
A lime-os chilis lazac mentás borsópürével igazi ízkavalkád, melyet érdemes kipróbálni. Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető és igazán kalóriaszegény, így remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendnek is. A zöldborsópüré pedig nemcsak babáknak kiváló választás, hanem magunknak is. A lazac és a zöldborsó is rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezért is érdemes minél többet fogyasztani belőle a szezonban. Vagy eltenni télire, ugyanis befőtt is készíthető belőle, de le is fagyasztható. A borsópüré számos módon variálható, akár burgonyával, sárgarépával, céklával is. Ebben a receptben mentával bolondítjuk meg az ízét. Érdemes többféleképpen is elkészíteni, hogy megtaláljuk a számunkra legízletesebbet.
Lime-os chilis lazac mentás borsópürével – recept
Hozzávalók a püréhez:
- 70 dkg zöldborsó
- 3 dkg vaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál étolaj
- 2 dl főzőtejszín
- 10-12 db friss mentalevél
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
Hozzávalók a halhoz:
- 4 x 15 dkg lazacfilé
- 2 evőkanál étolaj
- chilipehely vagy chilipor
- 1 db lime frissen facsart leve
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
Elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a mentaleveleket mossuk meg és nedves papírtörlőn itassuk fel róla a nedvességet.
- A vörös- és fokhagymát pucoljuk meg. A vöröshagymát kockázzuk össze apró darabokra.
- Majd olvasszuk össze a vajat az olajjal. Borítsuk rá a hagymát és pároljuk üvegesre.
- Majd reszeljük rá a fokhagymát (vagy zúzzuk össze fokhagymanyomón és úgy adjuk hozzá).
- Keverjük tovább az egészet nagyjából fél percig.
- Adjuk hozzá a borsót, fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint, majd adjunk hozzá 4 dl vizet.
- Fedjük le és pároljuk 5-6 percig.
- Adjuk hozzá a tejszínt, a mentaleveleket is és az egészet pürésítsük össze. Ha nagyon sűrű adjunk hozzá kevés vizet.
- Ha szükséges fűszerezzük után.
- A megmosott, nedvességtől felitatott lazacot sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Szórjuk meg a chilipehellyel vagy chiliporral.
- Egy serpenyőben közepes lángnál hevítsük fel az olajat és tegyük bele a lazacszeleteket.
- Fedjük le fedővel és várjuk meg, amíg a húsa szépen kivilágosodik.
- Majd fordítsuk meg és már fedő nélkül süssük tovább. (A két oldal sütése kb. 7-8 perc).
- Csepegtessünk rá friss lime levet és a borsópürével tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez