Lime-os chilis lazac mentás borsópürével

A lime-os chilis lazac mentás borsópürével igazi ízkavalkád, melyet érdemes kipróbálni. Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető és igazán kalóriaszegény, így remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendnek is. A zöldborsópüré pedig nemcsak babáknak kiváló választás, hanem magunknak is. A lazac és a zöldborsó is rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezért is érdemes minél többet fogyasztani belőle a szezonban. Vagy eltenni télire, ugyanis befőtt is készíthető belőle, de le is fagyasztható. A borsópüré számos módon variálható, akár burgonyával, sárgarépával, céklával is. Ebben a receptben mentával bolondítjuk meg az ízét. Érdemes többféleképpen is elkészíteni, hogy megtaláljuk a számunkra legízletesebbet.

Lime-os chilis lazac mentás borsópürével – recept

Hozzávalók a püréhez:

  • 70 dkg zöldborsó
  • 3 dkg vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10-12 db friss mentalevél
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

Hozzávalók a halhoz:

  • 4 x 15 dkg lazacfilé
  • 2 evőkanál étolaj
  • chilipehely vagy chilipor
  • 1 db lime frissen facsart leve
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a mentaleveleket mossuk meg és nedves papírtörlőn itassuk fel róla a nedvességet.
  2. A vörös- és fokhagymát pucoljuk meg. A vöröshagymát kockázzuk össze apró darabokra.
  3. Majd olvasszuk össze a vajat az olajjal. Borítsuk rá a hagymát és pároljuk üvegesre.
  4. Majd reszeljük rá a fokhagymát (vagy zúzzuk össze fokhagymanyomón és úgy adjuk hozzá).
  5. Keverjük tovább az egészet nagyjából fél percig.
  6. Adjuk hozzá a borsót, fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint, majd adjunk hozzá 4 dl vizet.
  7. Fedjük le és pároljuk 5-6 percig.
  8. Adjuk hozzá a tejszínt, a mentaleveleket is és az egészet pürésítsük össze. Ha nagyon sűrű adjunk hozzá kevés vizet.
  9. Ha szükséges fűszerezzük után.
  10. A megmosott, nedvességtől felitatott lazacot sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  11. Szórjuk meg a chilipehellyel vagy chiliporral.
  12. Egy serpenyőben közepes lángnál hevítsük fel az olajat és tegyük bele a lazacszeleteket.
  13. Fedjük le fedővel és várjuk meg, amíg a húsa szépen kivilágosodik.
  14. Majd fordítsuk meg és már fedő nélkül süssük tovább. (A két oldal sütése kb. 7-8 perc).
  15. Csepegtessünk rá friss lime levet és a borsópürével tálaljuk. 

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom