Cukorborsó

A cukorborsó – akárcsak a zöldborsó – a pillangósvirágúak családjába tartozó zöldségnövény. A zöldborsó már évezredek óta ismert és termesztett növény. Bár már Európában is ismert a középkor óta, itt először szálastakarmányként termesztették. A középkorban már Európában is ismert volt, ahol először szálastakarmányként termesztették. Majd az évszázadok alatt azonban már nemcsak a száráért, hanem a magterméséért is termesztették. Főleg kiskerti termesztése volt jelentős. Jellemzően a kukoricával és a zöldbabbal egyaránt vetették. A kukorica szára ugyanis a zöldbabnak és a borsónak is támasztékul szolgált. Napjainkra már fontos konzervipari alapanyag.

A nagyüzemi termesztése a gépesítésnek, a konzervipar fejlődésének volt köszönhető. Ezt elősegítette a konzervipari feldolgozásra alkalmas fajták megjelenése is. Innentől kezdve nemcsak a szezonban, de egész évben elérhetővé vált számunkra ez az egészséges, tápanyagdús zöldség.

Cukorborsó jellemzői

A cukorborsó a zöldborsó fajták egyike, a legnépszerűbb, legkeresettebb fajta. Ugyanis a legmagasabb a cukortartalma és további jellegzetessége, hogy a hüvelye is fogyasztható. Ugyanis hüvelyéből a belső rostos hártya hiányzik.

Az alábbi válfajai vannak:

  • Kifejtő borsó – magja sima, gömbölyű és mivel cukortartalma gyorsan alakul át keményítővé, kevésbé ízletes. Éppen ezért inkább takarmány szárazborsóként hasznosítják. A legkorábban érő fajta.
  • Velőborsó – ízletesebb, mivel a cukortartalma lassabban alakul át keményítővé, hosszabb ideig megtartja a frissességét, zsengeségét, kiváló konzervipari-, illetve hűtőipari célra. Hüvelye nem fogyasztható.
  • Velőborsó és cukorborsó keresztezéséből létrejött fajták: egyre több ilyen fajta megtalálható a kereskedelemben, amely a zöldbabhoz hasonlóan vágott borsóként fogyasztható.

A cukorborsó egynyári növény és a hüvelyesek családba tartozik, akárcsak a bab vagy a lencse. Akár erkélyen, teraszon, de magaságyásban és biokertben is nevelhető. Rácsra futtatva dekoratív árnyékolóként is funkcionáhat.

Magvetésére április-májusban kerülhet sor. Napfényes, szélárnyékos helyre vessük, bár az enyhe szél nem árt neki. 18 °C fölött a magok már gyorsan kicsíráznak. A magokat 2-4 cm mélyre és nagyjából 5 cm távolságra ültessük. Fontos gondoskodni a folyamatos öntözéséről, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje.

Az első termések június végén, július elején már szedhetők a bokorról.

Zöldborsó tárolása

A frissen szedett cukorborsót 7-10 napig tudjuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében eltartani. Érdemes ezalatt az idő alatt elkészíteni, vagy feldolgozni. Megmosni csak a közvetlen felhasználás előtt javasolt, egyébként még hamarabb megromlik. Ha nem tudjuk feldolgozni, le is fagyaszthatjuk, vagy be is főzhetjük télire.

A cukorborsó vetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom