Cukkinis borsós tészta

A cukkinis borsós tészta az egyszerű cukkinis tészta gazdagítása, feltúrbózása a zsenge, friss borsóval. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, mely önmagában vagy akár köretként is megállja a helyét. Bár a cukkini semleges íze miatt nem tartozik a kedvenc ételeink körébe – főleg a gyerekeknél nem népszerű és a zöldborsó is megosztó, mindkettő rendkívül egészséges és jótékonyan hat a szervezetünkre. Pedig mivel magas a vitamin- ásványianyag és rost tartalma is, emiatt rendszeres fogyasztásukkal számos betegség megelőzhető. Ezértis érdemes minél többet fogyasztani belőlük és nemcsak a szezonban, hiszen– fagyasztva egész évben elérhető.

Egyszerű cukkinis borsós tészta – recept

Hozzávalók:

  • 35 dkg spagetti (vagy bármilyen) tészta
  • 1 db közepes cukkini
  • 30 dkg zöldborsó
  • 20 dkg bacon szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 tojássárgája
  • 1 egész citrom frissen facsart leve
  • 6 dkg reszelt parmezán sajt + a tálaláshoz
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • ételízesítő – ízlés szerint
  • friss petrezselyem apróra vágva a díszítéshez

A tejszínes cukkinis borsós tészta elkészítése:

  1. Először a tésztát a leírása szerint meg kell főzni, majd leszűrni és hideg vízzel átöblíteni.
  2. Amíg a tészta fő a cukkinit alaposan meg kell mosni, a végeit le kell vágni, (ha szükséges megpucolni és kimagozni) és nagy lyukú reszelőn le kell reszelni.
  3. Majd egy serpenyőben az olívaolajon pirítsuk meg a szalonnát.
  4. Ha megpirult adjuk hozzá a reszelt cukkinit és pároljuk együtt néhány percig.
  5. Addig pucoljuk meg a fokhagymát és fokhagymatörőn zúzzuk össze.
  6. Adjuk a cukkinihoz és sózzuk, borsozzuk.
  7. Pároljuk puhára.
  8. Mielőtt elkészül a lecsöpögtetett zöldborsót is óvatosan forgassuk bele.
  9. Majd egy tálba öntsük bele a tejszínt, adjuk hozzá a tojássárgáját, keverjük össze alaposan és adjuk hozzá a reszelt parmezánt is.
  10. Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal esetleg ételízesítővel is.
  11. Ha elkészült a tészta szűrjük le és hagyjuk lecsöpögni.
  12. Majd adjuk a tésztát a cukkinis borsós raguhoz és óvatosan keverjük össze.
  13. Végül adjuk hozzá a tejszínes szószt is és azzal is keverjük össze.
  14. Apróra vágott petrezselyemmel díszítve még melegen tálaljuk.  

Akár a parmezánnal – vagy füstölt reszelt sajttal – megszórva a tetején is kínálhatjuk. Gazdagíthatjuk gombával, bacon helyett bármilyen sonka, tarja kockával is vagy akár nélkülük. Rendkívül változatosan és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat hozzá!

Mautner Zsófi – Pasta Primavera zöldborsós, spárgás tészta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez