Tartalomjegyzék
A cukkinis borsós tészta az egyszerű cukkinis tészta gazdagítása, feltúrbózása a zsenge, friss borsóval. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, mely önmagában vagy akár köretként is megállja a helyét. Bár a cukkini semleges íze miatt nem tartozik a kedvenc ételeink körébe – főleg a gyerekeknél nem népszerű és a zöldborsó is megosztó, mindkettő rendkívül egészséges és jótékonyan hat a szervezetünkre. Pedig mivel magas a vitamin- ásványianyag és rost tartalma is, emiatt rendszeres fogyasztásukkal számos betegség megelőzhető. Ezértis érdemes minél többet fogyasztani belőlük és nemcsak a szezonban, hiszen– fagyasztva – egész évben elérhető.
Egyszerű cukkinis borsós tészta – recept
Hozzávalók:
- 35 dkg spagetti (vagy bármilyen) tészta
- 1 db közepes cukkini
- 30 dkg zöldborsó
- 20 dkg bacon szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 dl főzőtejszín
- 1 tojássárgája
- 1 egész citrom frissen facsart leve
- 6 dkg reszelt parmezán sajt + a tálaláshoz
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- ételízesítő – ízlés szerint
- friss petrezselyem apróra vágva a díszítéshez
A tejszínes cukkinis borsós tészta elkészítése:
- Először a tésztát a leírása szerint meg kell főzni, majd leszűrni és hideg vízzel átöblíteni.
- Amíg a tészta fő a cukkinit alaposan meg kell mosni, a végeit le kell vágni, (ha szükséges megpucolni és kimagozni) és nagy lyukú reszelőn le kell reszelni.
- Majd egy serpenyőben az olívaolajon pirítsuk meg a szalonnát.
- Ha megpirult adjuk hozzá a reszelt cukkinit és pároljuk együtt néhány percig.
- Addig pucoljuk meg a fokhagymát és fokhagymatörőn zúzzuk össze.
- Adjuk a cukkinihoz és sózzuk, borsozzuk.
- Pároljuk puhára.
- Mielőtt elkészül a lecsöpögtetett zöldborsót is óvatosan forgassuk bele.
- Majd egy tálba öntsük bele a tejszínt, adjuk hozzá a tojássárgáját, keverjük össze alaposan és adjuk hozzá a reszelt parmezánt is.
- Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal esetleg ételízesítővel is.
- Ha elkészült a tészta szűrjük le és hagyjuk lecsöpögni.
- Majd adjuk a tésztát a cukkinis borsós raguhoz és óvatosan keverjük össze.
- Végül adjuk hozzá a tejszínes szószt is és azzal is keverjük össze.
- Apróra vágott petrezselyemmel díszítve még melegen tálaljuk.
Akár a parmezánnal – vagy füstölt reszelt sajttal – megszórva a tetején is kínálhatjuk. Gazdagíthatjuk gombával, bacon helyett bármilyen sonka, tarja kockával is vagy akár nélkülük. Rendkívül változatosan és gyorsan elkészíthető. Jó étvágyat hozzá!
Mautner Zsófi – Pasta Primavera zöldborsós, spárgás tészta:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez