Borsókrémleves

A borsókrémleves mindig jó választás, ami az ízesítéssel igazán különlegessé tehető. Igaz a legfinomabb a zsenge, friss szezonban szedett termésből készíteni. Ráadásul a zöldborsó nagyon egészséges zöldség.  Ugyanis magas a vitamin– és ásványianyag tartalma és sok rost is megtalálható benne. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ráadásul szezontól függetlenül egész évben könnyedén hozzájuthatunk. Akár úgy, hogy mi magunk fagyasszuk le vagy főzzük be – hiszen a borsó bármely formában eltehető télire – de akár úgy is, hogy készen vásároljuk.

Tejszínes borsókrémleves recept

Hozzávalók:

  • 80 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 1 dl főzőtejszín
  • 5 dl zöldség alaplé
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • csipet szerecsendió
  • fél csokor friss petrezselyemzöld

Az egyszerű borsókrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
  2. Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
  3. Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a zöldborsót is.  Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
  4. Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval.  
  5. Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.
  6. Mielőtt készre főne 6-8 perccel korábban adjuk hozzá a megmosott, összeaprított petrezselyemzöldet is.
  7. Forraljuk még 8-10 percig, majd, ha elkészült vegyük le a tűzről.
  8. Ezt követően kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
  9. Majd öntsük vissza a lábosba.
  10. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit hozzáadva tovább keverjük.
  11. Hozzáadjuk a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.
  12. Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.

Díszíthetjük még kevés tejszínnel, friss menta- vagy petrezselyemzölddel, és a borsóból félretett szemekkel is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal, egyéb levesbetétekkel ízlés szerint. Ha a pikánsabb ízeket kedveljük akár chili paprikával is tovább ízesíthetjük. Ezt az ízletes, zamatos levest még a zöldséget nem kedvelő gyerekek is szívesen fogyasztják. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!

Zöldborsó krémleves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom