Tartalomjegyzék
A borsókrémleves mindig jó választás, ami az ízesítéssel igazán különlegessé tehető. Igaz a legfinomabb a zsenge, friss szezonban szedett termésből készíteni. Ráadásul a zöldborsó nagyon egészséges zöldség. Ugyanis magas a vitamin– és ásványianyag tartalma és sok rost is megtalálható benne. Emiatt a szervezetre igazán jótékony, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ráadásul szezontól függetlenül egész évben könnyedén hozzájuthatunk. Akár úgy, hogy mi magunk fagyasszuk le vagy főzzük be – hiszen a borsó bármely formában eltehető télire – de akár úgy is, hogy készen vásároljuk.
Tejszínes borsókrémleves recept
Hozzávalók:
- 80 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
- 1 dl főzőtejszín
- 5 dl zöldség alaplé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- csipet szerecsendió
- fél csokor friss petrezselyemzöld
Az egyszerű borsókrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
- Az olajat – vagy vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a zöldborsót is. Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük az alaplével.
- Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval.
- Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára, készre főzzük.
- Mielőtt készre főne 6-8 perccel korábban adjuk hozzá a megmosott, összeaprított petrezselyemzöldet is.
- Forraljuk még 8-10 percig, majd, ha elkészült vegyük le a tűzről.
- Ezt követően kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel össze turmixoljuk.
- Majd öntsük vissza a lábosba.
- A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit hozzáadva tovább keverjük.
- Hozzáadjuk a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.
- Tálalás előtt, ha szükséges, még utána fűszerezzük.
Díszíthetjük még kevés tejszínnel, friss menta- vagy petrezselyemzölddel, és a borsóból félretett szemekkel is. Kínálhatjuk önmagában, vagy pirított kenyérkockákkal, egyéb levesbetétekkel ízlés szerint. Ha a pikánsabb ízeket kedveljük akár chili paprikával is tovább ízesíthetjük. Ezt az ízletes, zamatos levest még a zöldséget nem kedvelő gyerekek is szívesen fogyasztják. Sokféleképpen készíthető, ízesíthető, érdemes mindig másfélével próbálkozni. Jó étvágyat hozzá!
Zöldborsó krémleves:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez