Tartalomjegyzék
Itt az örök kérdés: vajon a borsó zöldség vagy gyümölcs? A zöldborsót jellemzően zöldségként fogyasztjuk, de vajon tényleg zöldség-e, ez a nagyon egészséges, vitamin- és rost dús növény.
Botanikai definíció szerint az a zöldség, aminél a növény egyéb részeiből fogyasztunk, mint a spenót, ahol a levelét, vagy a sárgarépa, ahol a gyökerét. A cukkinit, az uborkát vagy a sütőtököt jellemzően zöldségként fogyasztjuk, ami némileg egybevág bizonyos botanikai megállapításokkal, mivel virágzás után a növény magházából fejlődik ki és megtartja a magokat.
Akkor most a borsó zöldség vagy gyümölcs?
Termesztéstechnológiai és felhasználási szempontból nézve inkább zöldség, mivel a gyümölcsök termesztése a legtöbb esetben évelő, több évig termő ültetvények formájában jellemző. Eltekintve a szamóca napjainkban használatos egyéves technológiájától. A zöldségféléket – így a paradicsomot, borsót és a tököt is – jellemzően egyéves kultúraként termesztjük, melyet minden évben újra kell telepíteni. Tehát a borsó eszerint mégiscsak zöldség.
A termésének fejlődése szempontjából pedig inkább gyümölcs, hiszen a növény virágjából fejlődik ki és még magok is vannak benne. Ezek alapján viszont a kukoricát is gyümölcsnek kéne tekinteni.
Leginkább azokra a növényekre mondjuk azt, hogy gyümölcs, amelynek húsos termése van. Akkor viszont a cukkini is gyümölcs. De talán mégsem, hiszen a zöldségfélékhez is tartoznak olyan növények, amelyeknek botanikai értelemben nem a levelét, szárát vagy gyökerét, hanem ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk el, benne a magokkal. Ilyen az uborka, az avokádó, a paprika és a paradicsom is.
Érdekességek a nagyvilágból
Az Egyesült Államokban a dinnye például zöldség
Az Amerikai Oklahoma államban ugyanis 883-ban különadót vetettek ki Amerikában az importált -ben kinyilvánították, hogy hivatalosan az ő állásfoglalásuk szerint a dinnye zöldség. Mivel a dinnye a tökfélék családjába tartozik akárcsak a cukkini, ezért a hivatalos állásfoglalás arról, hogy zöldség.
De nevezzük bár zöldségnek, vagy gyümölcsnek: nagy népszerűségnek örvend a rendkívül egészséges nap érlelte borsó, mely fontos konyhai alapanyag is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bors%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez